Kornvalio Lietuvių Bendruomenė
Kornvalio Lietuvių Bendruomenė

Susitikimas su Lietuvos ambasadoriumi JK Renatu Norkumi

2022 m. birželio mėn. 6 d. į Kornvalį atvyko savo kadenciją bebaigiantis ambasadorius Renatas Norkus. Be noro pamatyti mūsų nuostabų kraštą bei susitikti su vietos valdžios atstovais, jis norėjo susitikti ir su mumis, JK Kornvalio lietuvių bendruomene.

Ambasadorius mus pakvietė susitikti viename iš gražiausius vaizdus Kornvalyje turinčių viešbučių – Harbour Hotel St. Ives. Nepaisant to, kad susitikimas vyko anksti ryte, jame dalyvavo net 6 Kornvalio lietuvių bendruomenės nariai, įskaitant pirmininką Liną Klapatauską, valdybos ir bendruomenės narius Ingridą Saugūnienę, Rytį Kaminską, Svajūną Vilimą, Justiną Staliūną bei Jelena Kaminskienę (nuotraukoje).

Kaip ir visi geri susitikimai, šis prasidėjo nuo kavos. Su ambasadoriumi kalbėjomės apie Kornvalį, ekonominę situaciją ir lietuvių skaičių mūsų krašte, lyginant su likusia Anglija. Tiek mes, tiek p. Norkus sutiko, kad lietuvių skaičius JK ženkliai sumažėjo – iš dalies dėl Brexit sukelto nerimo, iš dalies dėl Covid įtakos. Sužinojome, kad didelė dalis lietuvių iš JK išvyko gyventi į kitas Europos šalis, tačiau nemažai sugrįžo ir į Lietuvą. Diskutavome, kad čia likę žmonės turi stengtis burtis į bendruomenes, kad palaikytų vieni kitus ir turėtų artimą ryšį su savo kultūra ir tautiečiais. Mes pasidžiaugėme, kad pradėjome savo veiklą dar prieš Brexit ir Covid, todėl turime nemažą ratą aktyvių bendruomenės narių. Pasidžiaugėme, kad po Covid atnaujinome renginių organizavimą ir žmonės po truputį vėl pradeda rinktis į juos. Šiek tiek papasakojome apie tai, ką mes veikiame ir jau esame nuveikę čia, Kornvalyje.

Žinoma, kalbėjome ne vien tik apie šventes, bet aptarėme ir rimtus reikalus. Kalbėjomės apie bendruomenės prisijungimą prie pagrindinės Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės (JKLB) ir ambasadorius labai skatino mus susisiekti su Alvija Černiauskaite, JKLB pirmininke, aptarti galimybių. Kalbėjomės apie kanceliarines problemas, su kuriomis susiduriame čia, ypač kai reikia keliauti beveik 300 mylių (500 km) į ambasadą tvarkyti pasų ar kitų notarinių dokumentų. Renatas papasakojo, kad yra galimybė organizuoti misiją į mūsų kraštą, tačiau tam reikėtų mažiausiai 100 žmonių, kuriems reikėtų tokių paslaugų. Paaiškinome, kad kažin ar mūsų krašte susirinktų tiek norinčiųjų, tačiau galbūt kelių dienų kelionė aplankant Plymouth, Liskeard, Truro ir Camborne ir surinktų tą 100 žmonių, bet garantijų, deja, nėra. Kol kas šiuo klausimu nusprendėme neužsiimti, tačiau pasižymėjome kaip galimą sprendimą.

Linas paklausė ambasadoriaus, ar jis galėtų paminėti mus vietos valdžios atstovams, nes kartais jaučiamės, lyg jų akyse neegzistuojame, ir ambasadorius nedvejodamas pažadėjo, kad kai tik susitvarkysime savo registraciją, jis (arba kitas ambasadorius) parašys oficialų laišką vietos valdžios atstovams, ir nors jam pačiam greičiausiai nepavyks apsilankyti pas mus dar kartą, pažadėjo, kad padės užmegzti kontaktą su savo įpėdiniu.

Susitikimą užbaigėme kalbėdami apie lietuvišką švietimą. Su liūdesiu pranešėme, kad Ingos Štreimikienės šeštadieninė vaikų mokyklėlė nutraukė veiklą, nes ji su šeima sugrįžo gyventi į Lietuvą, tačiau papasakojome, kad tikrai norėtume teikti tokias paslaugas žmonėms. Ambasadorius sutiko, kad dažnai lietuviškos mokyklos tampa dideliais bendruomenių traukos centrais. Taip pat kalbėjome apie Pool mieste esantį lietuvišką traukos centrą – Jelenos Kaminskienės ir Ingridos Saugūnienės neseniai atidarytų grožio saloną bei Manto ir Jolitos lietuvišką parduotuvę. Kalbėjome, kaip čia esantys lietuvių valdomi verslai prisideda prie bendruomenės veiklos. Ambasadorius turėjo įdomių idėjų apie veiklų organizavimą: bėgimo varžybas, banglenčių ar kitokius vandens užsiėmimus bei vaikų vasaros stovyklas čia, Kornvalyje.

Norime nuoširdžiai padėkoti ambasadoriui, kad susisiekė su mumis ir pakvietė susitikti. Buvo labai malonu pasikalbėti, išgirsti, kaip laikosi kiti lietuviai Anglijoje, ir pasidalinti savo patirtimis. Dėkojame už išreikštas mintis ir idėjas bei kontaktus, kuriuos, jo padedami, užmegsime ateityje. Linkime ambasadoriui viso ko geriausio pabaigus savo kadenciją ir tikimės, kad ir vėl galėsime susitikti, net ir neoficialiai.

Parašė Justinas Staliūnas – JKKLB Valdybos Narys.